woensdag 24 september 2008

Defensie België vreemd over eerste wapeninzet F-16’s in Afghanistan

De Belgische gevechtsvliegtuigen die begin deze maand in Afghanistan arriveerden hebben voor het eerst hun boordwapens ingezet. Het ministerie van Defensie wilde daarover geen details bekendmaken.

De toestellen kwamen in actie voor de ISAF-veiligheidsmacht die wordt geleid door de NAVO en niet voor de Operation Enduring Freedom die door de Verenigde Staten wordt geleid, dat heeft het Belgische ministerie van Defensie bevestigd.

Het is de eerste keer dat de Belgen in het kader van hun oorlogsmissie hebben moeten vuren, aldus media in België.

Een aantal jaar terug had Brussel ook F-16’s in Afghanistan gestationeerd en die gebruikten hun wapens geen enkele keer.

Het ging niet om een bombardement, maar om schoten om doelen op de grond af te schrikken. Naar verluidt wilde het ministerie van Defensie geen verdere details geven over de inzet van de vliegtuigen omdat het “alleen de ISAF is die daarover communiceert”.

Dit laatste lijkt een eigenaardige stelling. Het Nederlandse ministerie van Defensie bericht bijvoorbeeld wel over de inzet van F-16’s en Apache-helikopters.

Nederland geeft daarbij nooit informatie over aantallen slachtoffers die bij de inzet van de Air Task Force worden gemaakt, maar spreekt dan vaag over “bij de inzet vielen vermoedelijk slachtoffers”.

Omstreden
De vier Belgische F-16’s zijn afkomstig van de luchtmachtbasis Kleine Brogel in Belgisch Limburg.

Ze opereren vanaf de internationale luchtmachtbasis in de Zuid-Afghaanse stad Kandahar en werken nauw samen met Nederland en Frankrijk.

In België is, evenals in Frankrijk en Nederland, de deelname van de gevechtsvliegtuigen aan de oorlog in Afghanistan erg omstreden.

Veel mensen zijn van mening dat hun land niet op deze manier aan de oorlog deel moet nemen en wijzen op de gevaren van het maken van burgerslachtoffers.

Voorstanders van de missie vinden dat België zo loyaliteit toont aan de NAVO, meedoet aan het aanpakken van de Taliban en dat het land zo ook meer meedoet op het internationale toneel.

Tot de inzet van de straaljagers in het zuiden opereerde Brussel alleen in het noorden van Afghanistan en in de hoofdstad Kabul waar de situatie als relatief rustig wordt bestempeld. Het zuiden en het oosten staan bekend als bijzonder gewelddadig.

Zie ook
België stuurt F-16’s naar Kandahar

Geen opmerkingen: