donderdag 18 september 2008

F-16’s uit België operationeel op Kandahar Air Field

De Begische F-16-gevechtsvliegtuigen die begin deze maand naar het zuiden van Afghanistan zijn gevlogen om de buitenlandse troepen daar te ondersteunen zijn sinds deze week volledig operationeel inzetbaar.

Dat meldde een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Defensie donderdag. Door de komst van de Belgen naar het internationale vliegveld van Kandahar krimpen de Nederlanders hun eskader F-16’s dat deel uitmaakt van de Air Task Force (ATF) op korte termijn in van 6 naar 4 vliegtuigen.

Het Belgische detachement, dat onder leiding staat van luitenenant-kolonel Polomé, mee in Afghanistan nauw samenwerken met Nederlandse en Franse collega’s. Frankrijk heeft een aantal gevechtsvliegtuigen van het type Mirage op Kandahar Air Field gestationeerd.

De buitenlandse troepen in Afghanistan leunen zwaar op luchtsteun. Wanneer patrouilles op de grond aan worden gevallen kunnen er helikopters of gevechtsvliegtuigen te hulp worden geroepen.

De luchtsteun die de NAVO-ISAF en de Coalitie inzetten is ook erg controversieel omdat er honderden burgers worden gedood bij de bombardementen die er worden uitgevoerd.

Zie ook
Tachtig militairen uit België vertrekken met minister De Crem naar Kandahar in Afghanistan

Geen opmerkingen: